Hydrotherapie bewerkstelligt meerdere effecten:

  • versterkt de spieren
  • verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten
  • verbetert coördinatie, stabiliteit en evenwicht
  • verbetert de sensibiliteit
  • vermindert oedeem (zwelling)
  • verbetert of onderhoudt de conditie
  • helpt bij het afvallen bij honden met overgewicht

Werking van hydrotherapie en eigenschappen van water

Water heeft hydrostatische, hydrodynamische en thermodynamische eigenschappen die van nut kunnen zijn bij de therapie.

Hydrostatische druk

Hoe dieper de hond in het water komt, hoe meer druk er op zijn lichaam wordt uitgeoefend. Dit kan een positief effect hebben op het verminderen van oedeem (= vochtophoping) en kan een positief effect hebben op het zenuwstelsel. Het water prikkelt de zenuwen en kan hierdoor de coördinatie verbeteren.

Opwaartse druk

Water geeft opwaartse druk. Er komt minder gewicht/ belasting op de gewrichten te staan, afhankelijk van de waterhoogte. De opwaartse druk geeft ondersteuning aan de opwaartse bewegingen en verbetert hierdoor de beweeglijkheid. Daarnaast biedt het weerstand aan de neerwaartse bewegingen, waardoor spierkracht getraind kan worden.

Oppervlaktespanning

Dit is de kracht die moleculen aan de oppervlakte van een vloeistof op elkaar uitoefenen. Door deze oppervlaktespanning heft de hond de poten hoger wanneer hij door het water loopt dan wanneer hij op het droge loopt. Dit heeft een positief effect op de beweeglijkheid en activeert het looppatroon.

Weerstand

Water geeft meer weerstand dan lucht. Diep water geeft vooral weerstand aan de buig- en strekbewegingen, laag water vraagt meer actieve stabiliteit van de hond richting de zijwaartse bewegingen. Het helpt bij het versterken van de spieren en activeren van het gangwerk.

Snelheid van water

Een onderwaterstraal kan extra weerstand geven of juist meehelpen bij de bewegingen in het water. Ook kan een turbulente beweging het evenwicht verstoren, waarbij naast spierkracht ook evenwicht en stabiliteit worden getraind.

‘Tail suction’

Er is sprake van een negatieve druk achter een bewegend lichaam. Wanneer de hond actief met zijn voorpoten loopt, helpt de negatieve druk achter de voorpoten mee bij de beweging van de achterpoten. Deze eigenschap kan helpen bij honden met verlammingsverschijnselen.

Thermodynamisch

Warm water geeft een verwijding van de bloedvaten en ontspanning van spierweefsel.

Voor iedere hond wordt een individueel trainingsprogramma opgesteld, afhankelijk van de belastbaarheid van de hond, het type blessure en het behandeldoel.