Hoe werkt lasertherapie nu precies en wat gebeurt er op weefselniveau?

Een laser is een lichtbron die in staat is een smalle coherente bundel licht voort te brengen. Dit betekent dat het licht uit één kleur bestaat en alle lichtstralen dezelfde richting hebben. De golflengte is 810 Nm (bijna infrarood). Dit is de gouden standaard voor fotobiostimulatie. Andere golflengtes komen namelijk minder diep. De dieptewerking van 810 Nm is 7-8cm. De intensiteit wordt uitgedrukt in W/cm2.

This image has an empty alt attribute; its file name is HPLT-3-747x1024.png

Er zijn vier verschillende klassen lasers:

Klasse 1: cd-spelers, streepjescode-lezer, laserprinter
Klasse 2: laserpointer
Klasse 3: vermogen tot 0,5W (low level laser)
Klasse 4: vermogen > 0,5W (high power laser)

Lotus Cura maakt gebruik van een 7 Watt High Power Laser.

Fotobiostimulatie

Het laserlicht wordt door het huidoppervlak aan het weefsel afgegeven. Het licht komt de mitochondriën (boonvormige energiecentrales) van de cel binnen en wordt geabsorbeerd door de chromoforen (gedeelte van een molecuul wat verantwoordelijk is voor de absorptie van licht), waaronder het proteïn cytochroom c oxidase (CCO) wat vervolgens de cel activiteit verhoogt.

Als gevolg van deze verhoogde activiteit worden drie moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO).

ATP – Adenosinetrifosfaat
Een toename van ATP, de belangrijkste energiebron voor de meeste cel functies, verhoogt het vermogen van de cel om infecties te bestrijden en versnelt het genezingsproces.

ROS – Reactieve Zuurstofspecies (zuurstof componenten).
De modulatie van ROS activeert transcriptiefactoren die een positieve invloed hebben op cellulair herstel en genezing.

NO – Stikstofmonoxide
De afgifte van NO, een krachtige vaatverwijder, verhoogt de bloedsomloop, vermindert ontstekingen en verbetert het transport van zuurstof en immuun cellen door het weefsel.

Laserbehandeling geeft een boost in de celenergie (fotobiostimulatie) waardoor de ATP productie van een cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor het weefsel om te genezen. In veel gevallen is de behandelduur korter en de behandeling is pijnloos. Ook wordt er kwalitatief beter weefsel gevormd.

Voor ieder dier zullen wij een behandelplan op maat maken. Neemt u contact met ons op voor de mogelijkheden!